Wodorosty jako skuteczna broń w walce z alergiami pokarmowymi  



Algi już od dawna odgrywają istotną rolę w przemyśle spożywczym w krajach azjatyckich. Ostatnimi czasy zyskują na popularności również w Ameryce i Europie jako modne przekąski - zdrowa alternatywa dla chipsów. Jadalne glony są niskokaloryczne bogate w składniki odżywcze. Ponadto, naukowcy dowiedli teraz, że występujące na rynku algi czerwone mogą przeciwdziałać alergiom pokarmowym. Odkrycia te zostały opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Alergia pokarmowa

Alergie pokarmowe są jednym z głównych globalnych problemów zdrowotnych i w wielu przypadkach mogą stanowić zagrożenie dla życia. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Mount Sinai Hospital oszacowano, że cierpi na nie około 8 procent dzieci i 5 procent dorosłych na całym świecie. U osób uczulonych pewne związki chemiczne występujące w żywności wywołują kaskadę reakcji immunologicznych, które prowadzą do pojawienia się takich objawów jak pokrzywka, świszczący oddech czy też zawroty głowy - a w najgorszym przypadku wstrząs anafilaktyczny. ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

Qing-Mei Liu, Yang Yang, Soheila J. Maleki, Marcos Alcocer, Sha-Sha Xu, Chao-Lan Shi, Min-Jie Cao, Guang-Ming Liu. Anti-Food Allergic Activity of Sulfated Polysaccharide fromGracilaria lemaneiformisis Dependent on Immunosuppression and Inhibition of p38 MAPK. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2016; DOI:10.1021/acs.jafc.6b01086

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Magdalena Wychudzka

mgr inż. Magdalena Wychudzka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Dieta bezglutenowa u dzieci - czy ryzyko przewyższa korzyści?
Dieta bezglutenowa u dzieci - czy ryzyko przewyższa korzyści?
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif