Relacje: targi konferencje

Relacja z II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Studentów i Doktorantów - Medyczne Aspekty Żywienia Człowieka  



Aż około 250 osób uczestniczyło w II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Studentów i Doktorantów organizowanej przez Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego, która odbyła się pod szyldem "Medyczne aspekty Żywienia człowieka". Wydarzenie to miało miejsce na Uniwersytecie Rzeszowskim w dniach 3 i 4 czerwca.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Pierwszy dzień konferencji poświęcony był III sesjom wykładowym. Poruszane tematy oscylowały w tematach dietetyki sportowej, dietoterapii cukrzycy, chorób autoimmunologicznych (niedoczynność tarczycy, Hashimoto), żywienia onokologicznego, rzadkich chorób metabolicznych oraz nietolerancji pokarmowych . Wśród wykładowców znaleźli się prelegenci znani w świecie dietetyki i nie tylko. Mogliśmy usłyszeć takie autorytety jak dr inż Katarzyna Kowalcze na co dzień zajmująca się głównie poradnictwem diabetologicznym oraz dietoterapią w niedoczynności tarczycy (w tym Hashimoto). Już drugi raz w ramach tej konferencji mogliśmy usłyszeć mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska, która przybliżyła nam po raz kolejny temat rzadkich chorób metabolicznych głównie dzieci, którymi zajmuje się w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych oraz przy poradni Instytutu Pomnik "Centrum Zdrowia Dziecka" w Warszawie. Ciekawy temat dotyczący polimorfizmów genetycznych i ich rozkładowi w populacji polskiej przedstawiła mgr inż Agnieszka Piskała kojarzona głównie jako specjalista ds. żywienia w firmie Nestle.Dzisiaj zajmuje się profilaktyką chorób głównie poprzez wprowadzanie swoim pacjentom spersonalizowanej diety na podstawie badań genetycznych.

Konferencja dietetyka, dietoterapia, żywienieSesja wykładowa. Źrodło www.knd.urz.pl

Ciekawy wykład o dzikiach roślinach jadalnych wygłosił dr hab. Łukasz Łuczaj znany ze swojej pasji botanicznej, autor książki "Dzika kuchnia" w której propaguje i promuje zbieractwo oraz konsumpcję dzikich roślin jadalnych. Dzięki doktorowi mogliśmy się dowiedzieć m.in. jakimi roślinami żywią się do tej pory niektóre społeczności w Gruzji czy też poznać przepis na lemoniadę habrową.Problemy z jakimi zmagają się osoby z zaburzeniami odżywania przybliżyła nam mgr Magdalena Krupa -coach z Centrum Zaburzeń Odżywiania we Wrocławiu. Pani Magdalena uświadomiła nam, że w takich przypadkach skuteczna dietoterapia oraz wiedza dietetyczna nie jest najważniejsza, a najlepsze efekty daje wsparcie psychologiczne pacjenta oraz praca z zespołem specjalistów (lekarz,dietetyk, psycholog, psychiatra). Po sesji wykładowej studenci przedstawili swoje prace w sesji plakatowej. Tytuły prezentowanych prac to m. in. "Hapteny - niebezpieczni następcy glutenu i laktozy" – mówiący o alergennym działaniu tych cząsteczek z kosmetyków oraz żywności. Plakat "Dieta sprzymierzeńcem w walce z atopowym zapaleniem skóry" przybliżył nam produkty, które mogą zaostrzyć objawy alergii (nabiał, żywność przetworzona, słodycze, alkohol) oraz również pomóc w walce z nią (oleje roślinne, awokado, pestki czy zioła oczyszczające takie jak czystek oraz pokrzywa).W pracy plakatowej "Stewia - rak czy zdrowia smak?" o kontrowersyjnym tytule studenci chcieli rozwiać wątpliwości co do rakotwórczego działania stewii oraz przybliżyć korzyści wynikające z jej stosowania na codzień jako zdrowszy zamiennik sacharozy oraz alternatywa dla szcztucznych słodzików. Plakat "Kokosowy s(z)ok, czyli cała prawda o kokosie i jego oleju" zaprezentował właściwości prozdrowotne oleju kokosowego, jego dużą rozpoznawalność wśród konsumentów (93% z grupy 76 konsumentów), ale mimo to tylko ponad połowa z nich używa tego produktu na codzień (34 osoby).

Plakaty, postery, dietetyka, żywienie, dietoterapia, komisja oceniającaKomisja oceniająca postery przy pacy. Źrodło www.knd.urz.pl

Drugi dzień konferencji rozpoczął wykład dr n. o zdr. Filipa Osuchowskiego, który przedstawił ciekawe programy, urządzenia oraz aplikacje mobilne mogące znaleść zastosowanie w dietetyce.Przykładowo pomocnymi mogą się okazać aplikacje dla diebetyków liczące ilość WW w posiłkach, czy też takie które na podstawie zdjęcia potrafią oszacować wartość energetyczną produktu. W sesji plenarnej studenci i doktoranci zaprezentowali swoje prace autorskie. Prace miały charakter przeglądowy oraz badawczy. Autorzy najlepszych prac zostali nagrodzeni dostępem do platformy mobilnej dla dietetyków Kcalmar.pro (http://kcalmar.com/dietetyk/), który był złotym partnerem konferencji. Najbardziej doceniona została praca studentek Ślaskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach badająca stan wiedzy studentek kierunków niemedycznych i medycznych na temat profilaktyki szyjki raka macicy.Przedstawiono również prozdrowotne właściwości ziołomiodów czy przybliżono taki produkt jakim jest topinambur, który mieliśmy okazję spróbować. Pod koniec sesji zostały rozlosowane upominki  takie jak książki, naturalne kosmetyki, pojemniki na żywność czy naturalną żywność wśród wszystkich uczestników sponsorowane przez partnerów konferencji (Primavika, Sylveco, Edra, MedPharm, Tupperware). Każdy uczestnik miał również szanse zapoznać się z na stoisku analizatorów składu ciała Vitako oraz Tanity oraz dokonać pomiaru metodą bioimpedancji. Swoją ofertę również przedstawił Cambrige Diagnostic mających w swojej ofercie testy na nietolerancje pokarmowe. Mogliśmy również zapoznac się z ofertą Kacalmar.pro prezentującego nowoczesną platformę dostępną online dla dietetyków oraz ich pacjentów, jak również dostęp do mobilnej formy tej aplikacji w telefonie. Pod koniec konferencji uczestnicy wybrali się na praktyczne warsztaty wybrane wcześniej wg swoich zainteresowań. Do wyboru mieliśmy : Warsztaty kulinarne, Rzadkie choroby metaboliczne, Żywienie w sporcie, cukrzycy lub onkologii, Prowadzenie pacjenta po zabiegu bariatrycznym,Dziko rosnące rośliny jadalne. Budowanie marki osobistej czy też  Badania laboratoryjne w diagnostyce chorób dietozależnych.

konferencja wykłady szkolenie dietetyka dietoterapia żywienie człowiekaSesja wykładowa. Źrodło www.knd.urz.pl

Słowem podsumowania, uważam iż program konferencji był różnorodny i ciekawy, każdy mógł znaleźć coś ciekawego dla siebie. Merytorycznie konferencja była na wysokim poziomie. Rozwiązania organizacyjne i logistyczne zostały ulepszone w porównaniu do roku ubiegłego, a wzbogacenie konferencji o część warsztatową okazało się dodatkowym, ogromnym plusem- gdyż uczesticy dostali narzędzia do wykorzytania swojej wiedzy w praktyce. Duże brawa za organizację konferencji dla Koła Naukowego Dietetyków UR. Liczę, że w kolejnym roku znów będę miała okazję uczestniczyć w trzeciej edycji konferencji.

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Emilia Szczybyło

Emilia Szczybyło


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Osteoporoza częstą przyczyną złamań u kobiet
Osteoporoza częstą przyczyną złamań u kobiet
Konferencja: Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej – postępy 2014
Konferencja: Żywność i żywienie w medycynie prewencyjnej – postępy 2014
Relacja z II Konferencji Naukowej
Relacja z II Konferencji Naukowej "Witamina D – eliksir zdrowia"

Tematyka publikacji


DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif