Kwas L-askorbinowy to nie tylko jeden ze związków pełniących funkcję witaminy C. To również doskonały przeciwutleniacz który znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, również w technologii wytwarzania piwa. W doniesieniu opisano rolę i funkcję kwasu L-askorbinowego w browanictwie.
Kwas askorbinowy oraz jego sól sodowa znalazły zastosowanie w technologii piwa jako związki stabilizujące bukiet organoleptyczny piwa, a zarazem przedłużające jego okres przydatności do spożycia [4].
Do najważniejszych czynników, które zdecydowały o zastosowaniu ich jako egzogennych przeciwutleniaczy należy: wysoka aktywność przeciwutleniająca, bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie, prosta metoda aplikacji oraz niski koszt stosowania (w porównaniu do przeciwutleniaczy enzymatycznych).
Kwas askorbinowy jak również askorbinian sodu odznaczają się zdolnością „wymiatania” aktywnych form tlenu, ...
Tekst zawiera 395 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 58 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]