Znaczenie prebiotyków w diecie człowieka  

Mateusz Kwit
  

    Mateusz Kwit
Abstrakt:

Właściwy wybór żywności jest kluczową umiejętnością wpływającą na stan zdrowia. Rozwój nauk o żywności i żywieniu zapoczątkował erę żywności funkcjonalnej (ang. functional food), przynoszącej mierzalne benefity zdrowotne. Wśród tego typu żywności wyróżnia się m.in. produkty probiotyczne, symbiotyczne i prebiotyczne. W publikacji omówiono pojęcie prebiotyku, indeksu prebiotycznego, źródła prebiotyków w diecie człowieka. Umieszczone w rozdziale „Znaczenie prebiotyków w diecie człowieka” omówienie ich właściwości wraz z przykładami pozwala na praktyczne wykorzystanie prebiotyków w spersonalizowanej dietoterapii.


Data publikacji: 22.04.2016 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Kwit M: Znaczenie prebiotyków w diecie człowieka, Journal of NutriLife, 2016, 04, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=209 [dostęp: 2023.09.29]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
prebiotyki, właściwości prozdrowotne, błonnik pokarmowy, technologia produkcji

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Mateusz Kwit
  

    Mateusz Kwit
Abstract:

Publication date: 22.04.2016 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Kwit M: , Journal of NutriLife, 2016, 04, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=209 [access: 2023.09.29]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

Termin prebiotyk po raz pierwszy został wprowadzony w 1995 roku. Zdefiniowane one zostały wtedy jak nietrawione składniki żywności, które korzystnie działają na gospodarza przez selektywną stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii bytujących w okrężnicy. Obecnie aktualną definicją jest określona przez FAO/WHO w 2007 roku, która określa prebiotyki jako niezdolne do życia składniki pokarmowe, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza w związku z modulacją zespołu mikroorganizmów jelitowych [11].

  Substancja będąca ...

Tekst zawiera 2005 wyrazów. Będziesz go czytać 10 minut i 1 sekundę.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Adamczak M., Bednarski W., 2008, Enzymatyczna synteza galaktooligosacharydów i laktulozy w permeacie po ultrafiltracji serwatki, Żywność Nauka Technologia Jakość, 6, 61, 105-117.
  2. Bodera P., 2008, Wpływ prebiotyków na układ odpornościowy człowieka (GALT), Czasopismo aptekarskie, 12, 180, 18-26.
  3. FAO Technical Meeting on Prebiotics, 2007, Food Quality and Standards Service (AGNS), Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), September 15-16, 2007.
  4. Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiedzka J., Wojtyła A., Kruszewski M., 2012, Probiotyki i prebiotyki jako aktywny składnik żywności, Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism, 18, 2, 79-83.
  5. Kubik C., Piasecka K., Anyszka A., Bielecki S., 2006, Polifruktany i fruktooligosacharydy (FOS) – występowanie, otrzymywanie i zastosowanie, Biotechnologia, 2, 73, 103-116.
  6. Kudełka W., Łobaza D., 2007, Charakterystyka żywności funkcjonalnej, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 743, 91-120.
  7. Marlicz W., Ostrowska L., Łoniewski I., 2013, Flora bakteryjna jelit i jej potencjalny związek z otyłością, Endokrynologia Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 9, 1, 20-28.
  8. Nowak A., Klimowicz A., Bielecka-Grzela S., Piechota M., 2012, Inulina – cenny składnik żywieniowy, Roczniki Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie, 58, 1, 62-65.
  9. Olejnik A., Tomczyk J., Kowalska K., Grajek W., 2010, Rola naturalnych składników diety w chemioprewencji nowotworów jelita grubego, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 64, 175-187.
  10. Rastall B., Gibson G., Prebiotics: Development and Application, Wydawnictwo WILEY, Chichester, 2006.
  11. Śliżewska K., Nowak A., Barczyńska R., Libudzisz Z., 2013, Prebiotyki – definicja, właściwości i zastosowanie w przemyśle, Żywność Nauka Technologia Jakość, 1, 86, 5-20.
  12. Zalega J., Szostak-Węgierek D., 2013, Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część II. Składniki mineralne, witaminy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki, prebiotyki, Problemy Higieny i Epidemiologii, 94, 1, 50-58.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Mateusz Kwit

mgr Mateusz Kwit


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Żywieniowe i funkcjonalne właściwości błonnika pokarmowego
Żywieniowe i funkcjonalne właściwości błonnika pokarmowego
Owoce suszone – rynek, spożycie, charakterystyka produktów
Owoce suszone – rynek, spożycie, charakterystyka produktów
Mleko źródłem witamin
Mleko źródłem witamin
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2023 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif