Produkty mleczne cieszą się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów, w tym również preferujących żywność ekologiczną. Ekożywność stanowi alternatywę w stosunku do żywności konwencjonalnej, niejednokrotnie zawierającej liczne substancje dodatkowe. Produkcji żywności ekologicznej, w tym również produktów mlecznych, przyświeca idea stosowania surowców pozyskiwanych w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, ograniczania do minimum używania dodatków do żywności, a także wykorzystywania naturalnych metod przetwarzania. W Polsce ekologiczne produkty mleczne dostarczane są na rynek zarówno przez firmy krajowe, jak i zagraniczne. Asortyment jest coraz bardziej szeroki. Polscy konsumenci szczególnie powinni zainteresować się żywnością ekologiczną wytwarzaną przez lokalnych producentów.
Najważniejszą ideą rolnictwa ekologicznego jest produkcja żywności charakteryzującej się wysoką jakością, odpowiadającej wymaganiom współczesnych konsumentów. Wielu z nich poszukuje bowiem wyrobów wytwarzanych przy użyciu substancji naturalnych i tradycyjnych oraz naturalnych procesów [4,10,11,12]. Produkcja żywności ekologicznej musi przebiegać według ściśle określonych wymagań, które zawarte są w Rozporządzeniu Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. Opiera się m.in. na stosowaniu surowców pozyskiwanych w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych (z wyjątkiem, ...
Tekst zawiera 1662 wyrazów. Będziesz go czytać 8 minut i 18 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
dr inż. Aneta Brodziak
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]