Ecological food - requirements and marking
Abstract:
The ecological food is enjoyed a growing interest among consumers who more often pay attention to the quality of food products. Comparatively the exorbitant price of denoted goods with note "bio" or "eco" is being compensated through the higher quality of such products and frequently better organoleptic valuables (taste, smell) relative to their industrial produced counterparts. It bears on the fact that the manufacturing process of eco-friendly goods undergoes control at each of next stages. It should be emphasized that the abundance of the messages and the mistrust towards the declaration of some producers cause problems with the proper sublation of environmentally friendly products from their conventional equivalents.
In the publication the ecological food concept was defined, the valuables of the ecological food, law regulations, means of marking, the requirements concerning the import of environmentally friendly products and ways of the control and the certification were presented. What is more, a Polish and European market of the ecological food was characterized taking the level of the ecological food price into consideration.
Publication date: 04.02.2016 r. •
Publication type: Publikacja przeglądowa
Citation:
- Bielak E: Ecological food - requirements and marking, Journal of NutriLife, 2016, 02, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=196 [access: 2024.10.16]
- RIS,
BibTeX
Keywords:
organic foods, food labeling, certification, food inspection
Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE
Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Wstęp
Upowszechnienie zagrożeń wynikających ze stosowania przemysłowych metod chowu zwierząt czy upraw roślin sprawia, że wybierając produkty żywnościowe coraz większą uwagę przywiązujemy do pochodzenia i wartości odżywczej kupowanych produktów. Nabywając żywność pochodząca z gospodarstw ekologicznych okazujemy troskę nie tylko o swoje zdrowie, ale też swoich najbliższych [19].
Współczesny świat oferuje wiele różnorodnych źródeł informacji. Powszechną bazą informacyjną dla wielu konsumentów jest Internet. Zawiera on jednak czasem niepoprawne lub mało precyzyjne treści. ...
Tekst zawiera 5583 wyrazów. Będziesz go czytać 27 minut i 54 sekundy.
Literatura:
- Benbrook Ch.: Elevating Antioxidant Levels in Food through Organic Farming and Food Processing An Organic Center State of Science Review, 2005.
- Błaszczyk I.: Uregulowania prawne w produkcji ekologicznej. Przemysł Spożywczy 11, 2-5, 2012.
- Bronikowski A.: Ekologiczna żywność. Zdrowie czy marketing? AgroTrendy 8-9, 38-41, 2011. a.
- Bronikowski A.: Żywność ekologiczna pod kontrolą. Agro Trendy 8-9, 42-45, 2011. b.
- Bryła P.: Marketing ekologicznych produktów żywnościowych- wyniki badania wśród polskich przetwórców. Rocznik Ochrona Środowiska, tom 15, 2899-2910, 2013.
- Czarnecka B.: Żywność ekologiczna- to znaczy jaka? Mięso i Wędliny 7, 16-17, 2008.
- Czarniecka- Skubina E., Janicki A.: Znakowanie żywności tradycyjnej i ekologicznej. Przemysł Spożywczy 7, 11-15, 2009.
- Gertig H.: O bezpieczeństwie żywności ekologicznej. Bromatologia. Chemia. Toksykologia XLIII (3), 406-414, 2010.
- Gierałtowska U., Chudy S.: Kontrola ekologicznej żywności. Problemy Jakości 12, 41-42, 2007.
- Głodowska M.: Żywność ekologiczna: zdrowa i bezpieczna. Ekonatura 4, 16-17, 2011.
- Hallmann E., Rembiałkowska E.: Zawartość związków antyoksydacyjnych w wybranych odmianach cebuli z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of research and applications in agricultural engeneering 51 (2), 42-46, 2006.
- Raport Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011-2012- http://www.ijhar-s.-gov.pl/raporty-i-analizy.html, 2013
- Komorowska D.: Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie- Problemy Rolnictwa Światowego, t. 15, 43-48, 2006.
- Korelska E.: Cena produktów rolnictwa ekologicznego w opinii rolników i przetwórców ekologicznych oraz konsumentów, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 54, 3, 141-146, 2009.
- Korelska E.: Produkcja i rynek żywności ekologicznej w Polsce i Szwajcarii. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 50(3), 216-219, 2011.
- Łuczak J.: Czy wiecie co jest na etykiecie? Food Forum 1, 22-24, 2013.
- Łuczka- Bakuła W., Smoluk- Sikorska J.: Poziom cen ekologicznych owoców i warzyw a rozwój rynku żywności ekologicznej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 55(4), 12-14, 2010.
- Łuczka- Bakuła W., Smoluk- Sikorska J.: Poziom i zróżnicowanie ofert asortymentowej żywności ekologicznej w dystrybucji specjalistycznej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 54(3), 191-195, 2009.
- Łukasiński W.: Zarządzanie jakością produktu ekologicznego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (56), 146-153, 2008.
- Mickiewicz B., Zuzek D.: Zasady wsparcia rozwoju gospodarstw ekologicznych po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych 54, 9-25, 2012.
- Mizak L.: Żywność ekologiczna, żywność certyfikowana. Żywienie człowieka i metabolizm 4, 630-639, 2009.
- Pałka E.: Ekonomiczne aspekty produkcji rolniczej metodami ekologicznymi w województwie świętokrzyskim. Infrastruktura i ekologia terenów wiejskich 1, 57-67, 2005.
- Pokrywka T.: Zdrowa czy ekologiczna żywność? Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny 1, 12-14, 2008.
- Rembiałkowska E., Badowski M.: Mięso z produkcji ekologicznej. Gospodarka Mięsna 8, 16-19, 2010.
- Sazońska B.: Wymogi formalno- prawne dla przetwórstwa ekologicznego. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu, 2011.
- Smoluk- Sikorska J., Olejnik A.: Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku jego produktów w Polsce. Zeszyty Naukowe WSHiU 22, 139-149, 2011.
- Sołtysiak U.: Żywność ekologiczna- zasady produkcji i kontroli. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny 1, 2, 2008.
- Stulich R.: Rolnictwo i żywność ekologiczna. Polskie Drobiarstwo 7, 71- 75, 2007.
- Szafulera W.: Przepisy prawne dotyczące produkcji i znakowania przetworzonej żywności ekologicznej. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 2, 38-45, 2009.
- Ucherek M.: Opakowania do żywności ekologicznej część I. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 5, 36-38, 2009. a.
- Ucherek M.: Opakowania do żywności ekologicznej część II. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 6, 55-56, 2009. b.
- Wielgosz E.: Znaczenie rolnictwa ekologicznego dla środowiska i zdrowia społeczeństwa. Ekonatura 1, 17-18, 2013.
- Wierzejska R.: Informacje żywieniowe na opakowaniach produktów spożywczych- podejście konsumenta. Przemysł Spożywczy, 66(5), 43-45.
- Willer H., Kilcher L.: The World of Organic Agriculture- Statistics and Emerging Trends, 2011. IFOAM, Bonn, and FiBL, Frick 2011.
- Zalejski J., Faszczewska K.: Zachowania polskich konsumentów wobec produktów ekologicznych. Ekonomia i Zarządzanie, 4(3), 92-104,2012.
- Żakowska-Biemans S.: Bariery zakupu żywności ekologicznej w kontekście rozwoju rynku żywności ekologicznej. Journal of Research and Agricultural Engineering 4, 216-220, 2011.
- Rozporządzenie 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych.
- Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007r. w sprawie produkcji i znakowania produktów ekologicznych uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 z dnia 20 lipca 2007r.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl