Zdrowsze soki owocowe już od 28 kwietnia 2015 !  



Sok owocowy to "Wyrób zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany, otrzymany z jadalnych części zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych, lub zamrożonych owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soku z owoców, z których jest wytworzony", wydaje się, że to samo zdrowie ale nie zawsze tak jest - mówi dr Bożena Sosnowska, pracownik naukowy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, UP w Lublinie. Jednak nowa dyrektywa unijna poprawi jakość soków.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Sok owocowy to "Wyrób zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany, otrzymany z jadalnych części zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych, lub zamrożonych owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soku z owoców, z których jest wytworzony", wydaje się, że to samo zdrowie ale nie zawsze tak jest - mówi dr Bożena Sosnowska, pracownik naukowy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, UP w Lublinie.

 

Obecnie do soków bardzo często dodawany jest cukier (sacharoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy). Jego ...

Tekst zawiera 263 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 18 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Uzależnienie od jedzenia - mit czy fakt?
Uzależnienie od jedzenia - mit czy fakt?
Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek
Czas i praktyka, tego zwykle brakuje dietetykowi - Patrycja Kłósek
McDonald’s - sam skomponuj swoją kanapkę
McDonald’s - sam skomponuj swoją kanapkę
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif