Codzienna dieta powinna dostarczać organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych. Obok tych składników ważną funkcję żywieniową spełnia błonnik pokarmowy, który jest nietrawiony i niewchłaniany z przewodu pokarmowego. Związek ten wywiera pozytywny wpływ na niektóre metaboliczne i fizjologiczne procesy zachodzące w organizmie. Dieta bogata w błonnik pokarmowy odgrywa ważna rolę w zapobieganiu i w leczeniu chorób układu pokarmowego, krwionośnego, cukrzycy, nowotworów jelita grubego, kamicy nerkowej, hemoroidów i zaburzeń przemiany materii. W artykule przedstawiono pojęcie błonnika pokarmowego, jego główne źródła z podziałem na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny oraz jego wpływ na zdrowie człowieka.
The everyday diet should deliver to the organism the appropriate quantity of nutritious elements. Beside these elements the important feeding function fulfils the alimentary cellulose which is not digested and not absorbed from the alimentary tube. This compound exerts positive influence on some metabolic and physiological processes setting in the organism. A rich diet in dietary fiber plays an important role in the prevention and treatment of the diseases of an alimentary and blood system, diabetes, the tumors of thick intestine, kidney stone, hemorrhoids and the metabolism disturbances. In this article the notion of dietary fiber, its principal sources with the division on solvable dietary fiber and insoluble and its influence on a man’s health is presented.
Błonnikiem pokarmowym określa się zespół substancji ścian komórkowych roślin, które są nietrawione i niewchłanianie w przewodzie pokarmowym człowieka. Głównymi składnikami błonnika pokarmowego są substancje o charakterze polisacharydowym: celuloza, hemicelulozy, gumy roślinne, pektyny, oraz towarzyszące celulozie ligniny, o skomplikowanej i niesacharydowej budowie (tab.1). Procentowy udział tych składników w produktach roślinnych, które zawierają błonnik jest zróżnicowany (Sikorski, 1996).
Tabela 1. Charakterystyka głównych ...
Tekst zawiera 1852 wyrazów. Będziesz go czytać 9 minut i 15 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr inż. Barbara Lasota
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]