Jakość żywności ekologicznej  

Choroby cywilizacyjne nazywane obecnie także przewlekłymi chorobami niezakaźnymi, do których należą m.in. cukrzyca, otyłość, miażdżyca, nowotwory i alergie wywoływane są przez nieprawidłowy sposób odżywiania, niezdrowy styl życia i zanieczyszczenie żywności oraz środowiska. Przy zapobieganiu bądź leczeniu chorób cywilizacyjnych warunkiem koniecznym jest nie tylko przestrzeganie prawidłowej diety (sposób odżywiania i styl życia), ale także konsumpcja żywności charakteryzującej się jak najwyższą jakością. Z większości badań porównawczych przeprowadzonych dla żywności ekologicznej i konwencjonalnej wynika, że żywność ekologiczna z uwagi na swój skład ma korzystniejsze właściwości prozdrowotne niż żywność z produkcji masowej, tzw. konwencjonalnej.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Od żywności charakteryzującej się wysoką wartością biologiczną oczekuje się, że będzie ona zawierała odpowiednią ilość składników odżywczych przy jak najniższej ilości substancji szkodliwych. Warunki te spełnia właśnie żywność ekologiczna, w której znacznie częściej niż w żywności konwencjonalnej stwierdza się wyższe zawartości takich substancji odżywczych jak witamina C, karotenoidy i związki fenolowe, będące silnymi przeciwutleniaczami. Wyższe zawartości cukrów i suchej masy w ziemiopłodach ekologicznych z jednej strony sprawiają, że surowce te charakteryzują się wyższą jakością technologiczną, a z drugiej strony pozytywnie oddziałują na smak ekologicznych warzyw i owoców. Produkty ekologiczne mają bardziej intensywny, typowy dla danego surowca smak niż produkty konwencjonalne. Dodatkowo ekologiczne surowce roślinne są bardziej bezpieczne dla zdrowia, ponieważ zawierają istotnie mniejsze ilości substancji szkodliwych, którymi są pestycydy i azotany. Dotychczasowe badania wskazują również na to, że pomimo zaniechania w rolnictwie ekologicznym syntetycznych fungicydów, brak jest różnic w zawartości mykotoksyn w zbożach ekologicznych i konwencjonalnych. Badania dotyczące zanieczyszczeń mikrobiologicznych wskazują, że spożywanie produktów ekologicznych w porównaniu do konwencjonalnych nie stanowi zwiększonego ryzyka dla zdrowia, szczególnie jeśli zostaną one poddane odpowiedniej obróbce termicznej.

 

Ekologiczne surowce pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja) zawierają istotnie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych o prozdrowotnym działaniu, zwłaszcza najważniejszego składnika, jakim jest sprzężony kwas linolowy CLA. W przypadku mlekastwierdzono także wyższą zawartość witamin -β-karotenu i α-tokoferolu oraz witaminy D. Mięso zwierząt z chowu ekologicznego zawiera więcej tłuszczu śródmięśniowego, wskutek czego charakteryzuje je większa marmurkowatość i soczystość. Konsumenci często oceniają lepiej smak mięsa z produkcji ekologicznej niż konwencjonalnej. Jaja z produkcji ekologicznej zawierają karotenoidy w większej ilości i o bogatszym składzie niż jaja konwencjonalne. 

 

Podsumowując należy stwierdzić, że skład surowców z produkcji ekologicznej jest pod wieloma względami korzystniejszy dla zdrowia niż w przypadku surowców otrzymywanych z konwencjonalnej, czyli opartej na chemizacji produkcji rolniczej. Stanowi to dobrą podstawę do hipotezy, że regularna konsumpcja żywności ekologicznej powinna korzystnie wpływać na zdrowie człowieka. Hipoteza ta wymaga jednak potwierdzenia badaniami naukowymi.

 

 

 


Powyższe doniesienie zostało wygłoszone przez Panią prof. dr hab. Ewę Rembiałkowską podczas konferencji pod hasłem „ Racjonalne Żywienie”, którą otoczyliśmy patronatem. Głównym koordynatorem i organizatorem konferencji był Pan Mirosław Dzikowicki, który w podziękowaniach kierowanych do współorganizatora konferencji Polskiego Towarzystwa Higienicznego Zarządu Głównego w Warszawie, a także sponsorów: Fundacji Rozwoju Edukacji i Szkolnictwa Wyższego, Instytutu Zarządzania i Rozwoju Jakości sp z.o.o. podkreślił, że "konferencja jest ważnym elementem działalności wychowawczej i profilaktycznej z młodzieżą szkolną". Mamy nadzieję, że działania Pana Mirosława Dzikowickiego przyczynią się do podniesienia świadomości na temat jakości produktów spożywczych i ich wpływu na stan zdrowia.

Literatura:  

Konferencja „Racjonalne Żywienie”, Organizator: Mirosław Dzikowicki, Polskie Towarzystwo Higieniczne, Zarząd Główny w Warszawie. Miejsce konferencji: Zespole Szkół Architektoniczno Budowlanych i Licealnych w Warszawie, 2014.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska

Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif