Indeks i ładunek glikemiczny  

Indeks glikemiczny jest wartością pomagającą odróżnić produkty spożywcze, z których węglowodany wchłaniają się szybko od tych, które uwalniaja je powowoli i dostarczają energii przez dłuższy czas. Natomiast ładunek glikemiczny łączy informację o ilości węglowodanów przyswajalnych w danej porcji pożywienia z ich indeksem glikemicznym. Wartości indeksu czy ładunku glikemicznego mogą być pomocne w wyborze produktów spożywczych o mniejszej gęstości energetycznej oraz w bilansowaniu jadłospisów, zwłaszcza przeznaczonych dla osób odchudzających się i chorych na cukrzycę.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Węglowodany dostarczane z pożywieniem wchłaniają się do krwioobiegu w różnym tempie. Zależy to m.in. od ich budowy (proste czy złożone), od stopnia przetworzenia danego produktu żywnościowego oraz od obecności tłuszczy, białek i błonnika w danym posiłku. W celu zobrazowania szybkości wchłaniania węglowodanów wprowadzono pojęcie indeksu glikemicznego (IG). Produkty spożywcze będące źródłem węglowodanów odniesiono do czystej glukozy, gdzie ilości węglowodanów przyswajalnych w porównywanych porcjach były jednakowe (50g), a dla glukozy przyjęto IG równy 100%. Dzięki ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. J. Gawęcki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu; Wydawnictwo Naukowe PWN 2010
  2. Lange E.: Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii zespołu metabolicznego; Kosmos. Problemy nauk biologicznych 2010, 59, 3-4, 355 – 363;
  3. A Panasiuk, A Śliwińska, S Małgorzewicz Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012, tom 3, nr 3, 94–103
  4. http://www.eatright.org/Public/content.aspx?id=6442478158&terms=Glycemic%20Index
  5. http://www.akademiadiabetologii.pl/files/pdf/poradnik_dieta_dash.pdf
  6. Na podstawie: http://www.medsavebemidji.com/blog/?p=569
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Anna Nieradzik

mgr Anna Nieradzik

Diagnosta laboratoryjny Dietetyk Wykładowca [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Inhibitory enzymów trawiennych jako środek towarzyszący dietoterapii
Inhibitory enzymów trawiennych jako środek towarzyszący dietoterapii
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Właściwości prozdrowotne mleka, Cz. I. Tłuszcz mleczny i laktoza
Właściwości prozdrowotne mleka, Cz. I. Tłuszcz mleczny i laktoza
GAC, kolczaste panaceum
GAC, kolczaste panaceum
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif