Wildly growing mushrooms - nutritious value and pro-health properties
Abstract:
The wildly growing mushrooms are perceived as lucking of nutritious values but the aromatic and tasting element of dishes. In recent years repeatedly more serious attention on the property of the fruitbody of mushrooms wildly growing is paid. They prove such effects as : anti-cancer (Busch and others., 2008), anti-bacterial, anti-virus, (Chun-chao and others., 2011), antioxidant (Rajewska and others., 2005) and helping in the fighting with the diseases of cardiovascular system (Mattila and others., 2001). In spite of the fact that the mushrooms appear seasonally, from June to October, it is worth to supply in them also in the period when we cannot gain them in fresh form.
Publication date: 02.03.2014 r. •
Publication type: Publikacja przeglądowa
Citation:
- Sitarska K: Wildly growing mushrooms - nutritious value and pro-health properties, Journal of NutriLife, 2014, 03, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=142 [access: 2021.02.28]
- RIS,
BibTeX
Keywords:
mushrooms, nutritious value, prohealth properties
Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE
Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Grzybami jadalnymi określa się spożywane przez ludzi owocniki dziko rosnące lub uprawiane w sztucznych warunkach grzyby wielkoowocnikowe (Macromycetes) należące przede wszystkim do gromady podstawczaków (Basidiomycetes) i workowców (Ascomycetes) (Pätzold, 2007). Do najczęściej spożywanych gatunków grzybów należą: pieprznik jadalny, borowik szlachetny oraz podgrzybek brunatny.
Charakterystyka najczęściej spożywanych gatunków grzybów dziko rosnących.
Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius)
Pieprznik jadalny, (Fot. 1) zwany potocznie ...
Tekst zawiera 2746 wyrazów. Będziesz go czytać 13 minut i 43 sekundy.
Literatura:
- Aue W., (2006), „Człowiek w środowisku: podręcznik, Część 1”, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, 194 – 195.
- Babicz-Zielińska E., Bartoszek A., Drozdowski B., Piotrowska B., Przybyłowski P., Rutkowska J., Sadowska M., Sikorski Z.E., Stołyhwo A., Wróblewska B., Redakcja: Zdzislaw E. Sikorski; „Chemia żywności t.3”, Wydawnictwo Naukowo Techniczne, 13 – 15
- Barros L., Calhelha R. C., Vaz J.A., Ferreira I., Baptista P., Estevinho L.M., (2007), „Antimicrobial activity and bioactive compounds of Portuguese wild edible mushrooms methanolic extracts.”, European Food Research and Technology 225: 151 – 156
- Barros L., Cruz T., Baptista P., Estevinho L.M., Ferreira I., (2008), „Wild and commercial mushrooms as source of nutrients and nutraceuticals.”, Food and Chemical Toxicology 46: 2742 – 2747
- Bernaś E., Jaworska G., Lisiewska Z., (2006), „Edible mushrooms as a source of valuable nutritive constituens.”, ACTA Scientiarum PolonorumTechnologia Alimentaria, 5(1): 5 – 20
- Busch E., Von Rekowski R.W., Molleken H., (2008), „Speisepilze mit medizinisch wirksamen inhatsstoffen”, Zeitsch. Phytotherapie, 28: 115-124
- Czerwińska D., Gulińska E., (2008), „Podstawy żywienia człowieka”, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, 28 – 36
- Elmadfa I., Muskat E., (2004), „Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych”, Wydawnictwo Muza S.A, Warszawa, 220-247
- Elmastas M., Isildak O., Turkekul I., Temur N., (2007), „Determination of antioxidant activity and antioxidant compounds in wild edible mushrooms”, Journal of Food Composition and Analysis, 20: 337 – 345
- Flück M., (2009), „Atlas grzybów”, Oficyna Wydawnicza Delta W – Z, Warszawa, 58 – 198
- http://grzyby.pg.gda.pl/galeria/jt/borowik_szlachetny1.jpg, dostęp: 29.12.2013r
- http://www.muzeum.warszawa.pl/pl/kronika/kronika-wystaw-czasowych/co-wiemy-o-grzybach.html, dostęp: 29.12.2013r
- http://polskalokalna.pl/galerie/galerie/grzyby/zdjecie,1330634,2,0, dostęp: 29.12.2013r
- Iwaniuk Arkadiusz, (2013), „Kompendium ogrodnika, grzybiarza, wędkarza”, Wydawnictwo Bellona, Warszawa, 63 – 127
- Karmańska A., Wędzisz A., (2010), „Zawartość wybranych makro- i mikroelementów w różnych gatunkach grzybów wielkoowocnikowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2: 124 – 129
- Kalac. P., (2009), „Chemical composition and nutritional value of European species of wild growing mushrooms: A review”, Food Chemistry, 113: 9 – 16
- Kunachowicz H., Czarnowska- Misztal E., Turlejska H., (2007), „Zasady żywienia człowieka”, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, 17 – 28
- Manzi P., Marconi S., Aguzzi A., Pizzoferrato L., (2004), „Commercial mushrooms, nutritional quality and effect of cooking.”, Food Chemistry, 84: 201 – 206
- Mattila P., Konko K., Eurola M., Pihlava J., Astola J., Vahteisto L., Hieraniemi V., Kumpulainen J., Valtonem M., Pironen V., (2001), „Contents of vitamins, mineral elements, and some phenolic compounds in cultivated mushrooms.”,Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49: 2343 – 2348
- Mossor – Pietraszewska T., Gawęcki J., (2008), „Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu”, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, 206 –216
- Muszyńska B., (2012), „Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych”, Wydawnictwo Zakład Opieki Zdrowotnej Ośrodek UMEA SHINODA –K KURACEJO, Kraków, 15 – 62
- Muszyńska B., Sułkowska – Ziaja K., Ekiert H., (2011), „Właściwości lecznicze i dietetyczne wybranych jadalnych grzybów wielkoowocnikowych.”, Farmacja Polska, 67 (8): 553 – 562
- Palacios I., Lozano M., Moro C., Arrigo M.D., Rostagno M.A., Martinez J.A., Garcia-Lafuente A., (2011), „Antioxidant properties of phenolic compounds occurring in edible mushrooms.” Food Chemistry, 128: 674 – 678
- Pätzold W., Laux H., (2007), „Czy wiesz jaki to grzyb?”, Wydawnictwo Multico, 57 – 200
- Pedneault K., Agers P., Gosselin A., Tweddel R., (2006), „Fatty AIDS composition of lipids from mushrooms belonging to the family Boletaceae”, Mycological Research, 110: 1179 – 7783
- Puttaraju, N. G., Venkateshaiah, S. U., Dharmesh, S. M., Urs, S. M. N., &Somasundaram, R., (2006), „Antioxidant activity of indigenous ediblemushrooms.”, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 9764-9772.
- Rajewska J., Bałasińska B., (2005), „Biologically active compounds of edible mushrooms and their beneficial impact on health”, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 58: 352 – 357
- Sadler M., (2003), „Nutritional properties of edible fungi.” British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin, 28: 305–308.
- Sas – Golak I., Sobieralski K., Siwulski M., Lisiecka J., (2011), „Skład, wartość odżywcza oraz właściwości zdrowotne grzybów pozyskiwanych ze stanowisk naturalnych”, Kosmos, 60 (3-4): 483 – 490
- Volk R., Volk F., (2009), „Praktyczny poradnik grzybiarza”; Wydawnictwo DELTA W-Z, 45 – 132
- Wojewoda W., (2012), „Poradnik grzybiarza”, Wydawnictwo Prószyński i S-ka, Warszawa, 27 – 116
- Wiczkowski W., Piskuła M.K., (2004), „Food flavonoids.”, Polish Journal of Food And Nutrition Sciences, 13 (54): 101-114
Udostępnij
Polub NutriLife.pl