Tlen jest niezbędny do prawidłowej fermentacji piwa. Jednak dyfuzja tlenu do gotowego piwa może przyczynić się m.in. do pogorszenia bukietu organoleptycznego, skrócenia trwałości piwa. Dlatego też, w opracowaniu przedstawiono ogólne wytyczne technologiczne zapobiegające dyfuzji tlenu do piwa.
Tlen w technologii piwa odgrywa ważną rolę. Dobre natlenienie brzeczki nastawnej jest warunkiem dobrego, pożądanego przebiegu fermentacji głównej. Od chwili jednak, gdy fermentacja jest w toku, tlen staje się niepożądanym czynnikiem przyczyniającym się do pogorszenia cech organoleptycznych piwa. Dalsze procesy technologiczne powinny być prowadzone w ten sposób by jak najbardziej obniżyć zawartość tlenu w gotowym piwie [2]. Do najbardziej niebezpiecznych operacji przyczyniających się do natlenienia piwa należy: przetłaczanie, filtracja i rozlew [4].
Piwo może być chronione przed natlenieniem w dwojaki ...
Tekst zawiera 696 wyrazów. Będziesz go czytać 3 minuy i 28 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
1. Antkiewicz Piotr, Tuszyński Tadeusz, Kuchciak Tadeusz: Stabilizacja piwa – zalety i wady. II Szkoła Technologii i Fermentacji: „Fizyko‑chemiczna i biologiczna stabilność piwa i napojów fermentowanych”, Olsztyn 7-11 kwietnia 1997, Red. Andrzej Babuchowski, Jan Tomasik, Phare-Tempus-S-JEP-09770-95 UNICOF
2. Brudzyński Andrzej: Ochrona piwa przed tlenem. Warszawa: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego, wykład: 12 stycznia 1999r.
3. Huige Nick J.: Progress in Beer Oxidation Control. Beer and Wine Production, ASC Symposium series 536 B.H. Gump. Ed. Americal Washington, DC 1993, p. 64-93.
4. Kuchciak Tadeusz, Krajniak Daniel: Tlen i powietrze w wybranych piwach krajowych. (Cz. I) Przemysł Fermentacyjny i Owocowo – Warzywny, 1994, Nr 11, s. 15‑16.
5. Kuchciak Tadeusz, Krajniak Daniel: Tlen i powietrze w wybranych piwach krajowych. (Cz. II) Przemysł Fermentacyjny i Owocowo – Warzywny, 1994, Nr 12, s. 5‑7.
6. Lewis Michael J., Young Tom W.: Brewing. Chapman & Hall,Reprinted 1996r.
7. Pazera Tadeusz, Rzemieniuk Tadeusz: Browarnictwo. Warszawa: Wyd. Szkolne i Pedagogiczne, 1998.
8. Sieliwanowicz Bogdan: Przeciwutleniające właściwości fenoli piwa i ich potencjalne konsekwencje żywieniowe. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo – Warzywny, 1998, Nr 4, s. 9-11.
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]