Drobnoustroje mogą żyć tylko w określonych warunkach środowiskowych. Mimo, iż odznaczają się dużymi zdolnościami przystosowawczymi swego metabolizmu do warunków środowiskowych to jednak optymalne i pożądane efekty hodowli drobnoustrojów uzyskuje się w ściśle określonych warunkach. W opracowaniu omówiono ogólnie zapotrzebowanie pokarmowe drobnoustrojów (woda, źródła węgla i azotu, podstawowe związki mineralne) jak i warunki hodowli (pH, temperaturę).
Szczególne znaczenie w mikrobiologii żywności mają: chemiczna budowa drobnoustrojów, ich odżywianie i przemiana materii z jej licznymi i skomplikowanymi reakcjami rozkładu, syntezy, a także reakcjami przemiany substancji [7].
Drobnoustroje mogą żyć tylko w określonych warunkach środowiskowych. Chociaż odznaczają się dużymi zdolnościami przystosowania swego metabolizmu do zmian warunków środowiska. W hodowli drobnoustrojów ważne jest, że szybkość wzrostu, oprócz wpływu czynników fizycznych, w dużym stopniu zależy od rodzaju substancji pokarmowych. Przez dobór ...
Tekst zawiera 2623 wyrazów. Będziesz go czytać 13 minut i 6 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
dr inż. Małgorzata Kasprzak
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]