Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Owoce spełniają bardzo ważną funkcję w odżywianiu ludzi, są głównym źródłem substancji regulujących proces przemiany materii u człowieka (jak witaminy, błonnik pokarmowy, sole mineralne, mikroelementy), zwiększają atrakcyjność posiłków ze względu na przyjemny smak, zapach, konsystencję, barwę itp. [11].
Głównym surowcem przetwarzanym w naszym kraju na soki są jabłka. Do produkcji soków najlepiej nadają się jabłka przemysłowe. Najbardziej pożądane odmiany to: Fantazja, Antonówka, Wealthy, Boiken, Jonathan, McIntosh, Landsberska, Lobo, Idared [15]. Warunki klimatyczno-glebowe sprzyjają uprawie ...
Tekst zawiera 845 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 13 sekund.
Literatura:
- Bednarski W.: Niektóre pojęcia z przetwórstwa owoców i warzyw. Przemysł Spożywczy, 4, 51-52, 1999.
- Cissowski J.: Enzymy Novo Nordisk dla przetwórstwa owocowo - warzywnego. Przem. Ferm. i Owocowo - Warzywny, 2, 31, 1998.
- Czapski J., Tyma P.: Metody wykrywania zafałszowań przetworów owocowych. Przem. Ferm. i Owocowo- Warzywny, 10, 22-25, 1996.
- Fedejko E., Jarczyk A., Królewicz P.: Charakterystyka jakości zagęszczonych soków owocowych. Przem. Ferm. i Owocowo- Warzywny, 9, 22-25, 1995.
- Horubała A.: Postępy w utrwalaniu soków owocowych i warzywnych. Przem. Ferm. i Owocowo - Warzywny, 2, 26-28, 1998.
- Horubała A.: Znaczenie spożycia soków w żywieniu społeczeństwa. Przem. Ferm. i Owocowo- Warzywny, 7, 10-12, 1993.
- Kubiak K.: Aktualna sytuacja na rynku soków i napojów oraz koncentratów owocowych. Przem. Ferm. i Owocowo - Warzywny, 2, 20-25, 1998.
- Kubiak K.: Rynek soków i napojów owocowo-warzywnych. Przemysł Spożywczy, 4, 8-9, 1998.
- Nadolna I.: Wartość żywieniowa krajowych soków warzywnych i owocowych. Przem. Ferm. i Owocowo- Warzywny, 10, 26, 1999.
- Pietrzak S.: Koncentrat jabłkowy - pozycjonowanie na rynku. Przem. Ferm. i Owocowo-Warzywny, 12, 39-40, 1998.
- Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności. Wyd. Naukowo - Techniczne, Warszawa, 57 -61, 278 -279, 1996.
- Rembowski E.: Ciągły proces przerobu jabłek na sok zagęszczony. Przem. Ferm. i Owocowo - Warzywny, 1, 22-23, 1992.
- Rembowski E.: Wpływ różnych czynników na kształtowanie się cen zagęszczonego soku jabłkowego w krajach Europy Zachodniej. Przem. Ferm. i Owocowo - Warzywny, 3, 24-25, 1992.
- Trifiro A., Saccani G., gherardi S., Vicini E., Spotti E., Previdi M.P., Nadgijimana M., Cavalli S., Reschiotto C.: Use of ion chromatography for monitoring microbial spoilage in the fruit juice industry. Journal of Chromatography- A, 1 /2, 243-252, 1997.
- Zadernowski R., Oszmiński J.: Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wyd. ART., Olsztyn, 1994.
- Żak I.: Zawartość makro - i mikroelementów w koncentratach jabłkowych jako wskaźników zafałszowań. Praca magisterska, AR Lublin, 2000.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl